joi, 7 aprilie 2011

COREEA DE SUD - 4

continuarea interviului cu Georgeta Aldescu


7.Care sunt principiile de viata ale coreeanului de rand?Care sunt valorile lui?
Care crezi ca este "motorul" lor de dezvoltare?

In aceasta cultura, cladita pe principii confucianiste respectul pt cineva mai mare ca tine este esenta societatii. La romani exista respectul pt varstnici, dar aici pana si diferenta de un an dintre 2 persoane creeza bariere. Persoana inferioara va folosi un limbaj de politete, se va apleca si saluta de fiecare data cand va intalni superiorul si ii va asculta sfaturile cu strictete. Aici nimeni nu comenteaza decizia sefului, iar nerespectarea ei aduce pedeapsa intregii comunitati. Persoana superioara are rolul de a ghida si ajuta inferiorul. Este o cultura ce pare militarizata, dar in realitate ei nu sunt responsabili si activi. De aceea au nevoie de modele de viata. Schimbarea si initiativa e o bataie de cap asa ca nu ii caracterizeaza
Pe langa respectul pentru cei varstnici, este si respctul si datoria fata de societate. Ei se gandesc mereu ce va crede lumea despre ei, de aceea cultura lor e plina articii sentimentale. Te intreaba daca ai mancat, sau unde te duci, daca zici ca ti-e frig iti vor da o esarfa sau inchid geamul etc. Nu pt ca ii doare sufletul de tine ci pt ca ei se asteapta sa faci la fel pt ei, asta mentinand siguranta si armonia in societate.

8.Ce ar avea de invatat un roman de la un coreean?Dar un coreean de la un roman?

Romanii ar putea invata de la coreeni sa fie mai muncitori si mai putin egoisti. Individualismul este o sursa de evolutie, dar cand cade in extrema egoismului e daunator pt societate. Coreenii are putea invata de la romani sa fie mai increzatori in propriile forte si sa iasa putin din cuiele in care sunt batuti. Sa accepte ca exista intotdeauna cel putin 2 solutii pt o problema, chiar daca in manual apare numai una.
9.Care este ,in general,atitudinea coreenilor fata de religie?
Religia e un subiect firebinte in Coreea. Nu exista religie oficiala, dar au trecut de la shamanism, la budism chinezesc pt ca in secolul 21 in proportie de 60% din coreeni sa fie adepti ai protestantismului. Aici exista biserici una langa alta si fiecare are dogma ei. Exista secte religioase care vin la usa sau te opresc pe strada si incearca sa isi castige adepti. Sunt foarte agasanti si uneori periculosi (vezi secta Moon). Majoritatea coreenilor merg la biserica duminica si asculta predica pastorului, dupa care manaca si beau (alcool). Religia e mai mult o socializare, dar exista fanatici care o fac drept model de viata. N-ar fi rau daca n-ar incerca sa-i oblige si pe altii sa creada si sa actioneze ca ei. In Coreea pastorul e un maestru orator, care poate nu a citit integral biblia, dar in numele lui ‘Jesus’ da sfaturi si binecuvanteaza. La ei in biserica se slaveste numele domnului pe ritm de rock sau blues. Religia este deloc ritual sau traditie si este 100% business.

10.Care este,in general,atitudinea coreenilor fata de ecologie?

Ecologia ii preocupa mult, iar paznicul blocului se supara groaznic daca nu sortezi gunoiul cum trebuie. Incearca si multe surse de energie alternative si au ceva campanii de promovare a atitudinii ecologice. 

11.Care este,in general,atitudinea coreenilor fata de cultura?

Daca spui cultura referindu-te la cunostinte atunci nu exista interes pt domeniu. Ei oricum cred ca tot ce zboara se mananca. Daca spui cultura, referindu-te la traditie atunci interesul este mare. Isi respecta traditia, se lauda cu ea si sunt interesati de alte traditii numai ca apoi sa traga concluzia ca a lor e mai buna ca a altora.

12.Ce sfaturi ai da unui turist care vine pentru prima oara in Coreea?

Un turist care vine in Coreea trebuie sa vina cu bani,pt ca aici totul e putin si scump. Turistul in Coreea de Sud e cel mai fericit. Toti il vor ajuta, ii vor zambi prietenos. Tara dispunde de mijloace de transport convenabile si toata Coreea se poate vizita intr-o saptamana. Nu exista probleme cu infractiunea. Desi opinia e subiectiva mancarea este departe de a fi un motiv de vizita a tarii, are farmecul ei. IUTE. Este indicat sa se informeze asupra mancarii pt ca nu are de unde alege in cazul in care nu poate manca iute. Tot ce va comanda va fi foarte picant, deci e bine sa stie numele unor mancaruri mai potrivite gustului lui/ei (jeopchae, bulgogi, bibimbap, samgyeotang, galbitang, bogeombap)

Multumesc Georgeta Aldescu si iti doresc mult succes aici in Coreea de sud.

Aici ma opresc cu seria despre Coreea de sud.In curand se fac 3 luni de cand sunt aici.
Sper ca am reusit,ptr cei interesati,sa va fac o imagine destul de corecta si suficient de ampla a ceea ce inseamna aceasta tara si oamenii ei.






Un comentariu:

Anonim spunea...

nu este singurul articol despre Correea pe care l-am citit. Nu inteleg de ce este atat de criticata Coreea. pe alt blog cineva critica Coreenii ca sunt prea patrioti.(adica e mai bine la romani ca ei nu mai au patriotism deloc)
Eu nu am fost niciodata in Coreea, dar nu pot sa cred tot ceea ce a scris ea. Cred ca e greu sa te adaptezi la o cultura diferita, dar asta nu inseamna ca ai dreptul sa judeci o cultura. Niciun popor nu este perfect, dar asta nu inseamna ca este jalnic. Nici sa generalizam nu e bine, pentru ca fiecare om e diferit.